În perioada 28 august – 1 septembrie 2023, a avut loc activitatea de pilotare din cadrul proiectului Erasmus +, KA220- ADU-000086697, Safeguarding intangible cultural heritage through transformative learning within community-based art. Proiectul E+ vizează abordarea problematicii patrimoniului intangibil și revitalizarea acestuia prin intermediul învățării experiențiale, a învățării transformative în cadrul comunității locale de artiști populari. Scopul activității de pilotare a fost de a forma un grup țintă alcătuit din 18 persoane pe tema revitalizării unui element al patrimoniului imaterial național, în cazul nostru vorbim de mobilierul pictat săsesc.
Grupul țintă, a fost format din cadre didactice de la Colegiul Tehnic ,, D.Ghika,, Comănești, Școlile Gimnaziale ,, L.Rebreanu,, și ,, C:Porumbescu ,, din Comănești, CJRAE Bacău, Școala Gimnazială Asău, elevi și antreprenori din domeniul prelucrării lemnului din Comănești. Atelierul experiențial a avut loc în localitatea Cisnădioara, județul Sibiu, la atelierul de mobilă pictată al domnului Mircea Ungurean. Pe parcursul celor 3 zile, 29,30,31 august 2023, participanții au fost inițiați în tehnica pictării mobilierului din lemn în stilul tradițional al sașilor transilvăneni de pictorițele Carmen, Oana, Mari și Victoria Ghilaș.
Metoda de lucru a fost cea a învățării transformative care în viziunea lui Mezirow și Habermas (1971) reprezintă o formă de cunoaștere focalizată pe trei domenii de învățare și de interes uman ; tehnic (cunoașterea regulilor și sarcinilor specifice), practic (cunoașterea normelor și a interacțiunii sociale) și emancipator (cunoașterea de sine, reflecția) (Habermas 1971). Aceste domenii de învățare sunt aplicate și în domeniul educației adulților (Kitchenham 2008). Prin intermediul acestei metode grupul țintă a experimentat pe parcursul celor 3 zile tehnica de pictare a mobilei în stiulul sașilor transilvăneni, stil tradițional devenit patrimoniu imaterial. Cursanții au beneficiat de servicii specializate din partea artiștilor populari din Cisnădioara (județul Sibiu) singurii care transmit mai departe această tradiție populară. Având în vedere faptul că învățarea transformativă este susținută și de teoria acțiunii comunitare, a comunicării și a dialogului, am selectat doar participanți ce nu erau familiarizați cu această tradiției populară dar care au dorit să învețe direct de la sursă, de la cei care o conservă și o promovează.
Obiective:
- organizarea unei activități de formare pe tematica patrimoniului imaterial cu un grup țintă format din 18 participanți,
- îmbunătățirea competențelor teoretice și practice privind patrimoniul imaterial și rolul comunităților de artiști în transmitarea și conservarea tradițiilor populare,
- revitalizarea unei tradiției populare (în speță a mobilei pictate săsești) prin învățarea transformativă.
Activitățile s-au derulat atât în atelierul de mobilă pictată al domnului Mircea Ungurean ( Mobilăpictată.ro SRL) cât și în aer liber la Muzeul Astra Sibiu, sau în pensiunea unde au fost cazați participanții.
Program
Marți, 29 august 2023
9.30 – 11.00 : Pictura de mobilier la sașii transilvăneni, prezentarea artelierului Mobilapictata.ro, a domnului Mircea Ungurean. Istoria unui meștesug tradițional pe cale de dispariție. Revitalizarea patrimoniului imaterial – mobilier pictat în stilul sașilor transilvăneni.
11.00- 11.30 : pauza de cafea
11.30- 13.00: Atelier practic de pictură pe lemn. Materiale și tehnici (pictat, vernisat, cromatică, simbolistică, stiluri etc). Demonstrația artiștilor populari.
13.00- 14.30 : pauza de prânz
14.30- 16.30 : Atelier practic de pictură pe lemn, exersarea tehnicii de pictură pe lemn .
16.30- 17.00 : discuții și concluzii
Miercuri, 30 august 2023
9.30- 11.00: Tezaur viu – rolul artiștilor populari de la Cisnădioara în conservarea, promovarea și transmiterea tehnicii mobilierului pictat în stilul tradițional săsesc. Interviu, focus-grup cu domnul Mircea Ungurean și artiștii săi.
11.00- 11.30: pauza de cafea
11.30- 13.00: ,, Living heritage ,, atelier practic de pictură pe lemn
13.00- 14.30: pauza de prânz
14.30 : Modalități de valorificare a cercetărilor privind patrimoniul cultural imaterial. Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din Sibiu
Joi, 31 august 2023
9.30- 11.00 : ,, Living heritage ,, atelier practic de pictură pe lemn. Realizarea unui bun cultural cu valoare patrimoniala (piesă de mobilier pictat).
11.00- 11.30 : pauză de cafea
11.30 – 13.00: Living heritage ,, atelier practic de pictură pe lemn. Realizarea unui bun cultural cu valoare patrimoniala (piesă de mobilier pictat). Realizare interviuri participanți privind această experiență de învățare.
13.00- 14.30 : pauză de prânz
14.30- 17.00 : Living heritage ,, atelier practic de pictură pe lemn. Finalizarea unui bun cultural. Patrimoniul imaterial al sașilor – reflecție socio- culturală.