Safeguarding intangible cultural heritage through transformative learning within community-based art.
În perioada 18-21 mai 2023 a avut loc în Spania, localitatea Ibi, cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului ,, Safeguarding intangible cultural heritage through transformative learning within community-based art”, acronym HEART. La această întâlnire au participat în afara echipei internaționale de proiect și artiștii populari selectați de fiecare partener național. Gazdă ne-a fost organizația Blue Beehive.
Scopul întâlnirii a fost de a reuni laolaltă toți partenerii de proiect pentru a lucra împreună la strategia de implementare a viitoarei activități de pilotare ce va avea loc în fiecare țară parteneră. Fiecare partener național a participat împreună cu un artist popular care a performat în domeniul său artistic. Cei 4 artiști populari invitați la proiect au fost : Helen Diamond (Irlanda), Victoria Ghilaș (România) Timo Juhani Harju ( Finlanda) și Victoria (Spania). Aceștia transmit mai departe patrimoniul cultural imaterial specific unei anumite regiuni a țării de origine.
Întâlnirea de proiect a debutat în prima zi cu o vizită la Fabrica de păpuși Paola Reina din Onil, Ibi. Așa am aflat că fabricarea păpuților în Ibi, reprezintă o activitate tradițională iar întreaga producție se realizează hand-made. În cea de-a doua parte a zilei am participat la un atelier de ceramică tradițională, gazdă fiindu-ne artista locală Victoria. Întâlnirea a combinat activitățile practice de tipul vizitelor de lucru și a demonstrațiilor artistice cu cele teoretice de formare a competențelor privind tematica patrimoniului imaterial. După cum reiese din titlul proiectului tema principală o reprezintă salvarea patrimoniului imaterial , metodele de lucru sunt învățarea transformativă și comunitățile artiștilor populari. De această parte teoretică a proiectului responsabili sunt : Pașcu Mărioara ( cadrul teoretic privind patrimoniul imaterial) , Hanna Pulkkinen ( comunitatea artiștilor populari) și Soile Ruotsalainen ( învățarea transformativă).
Coordonatorii internaționali ai proiectului, domnul Pekka Kinnunen și doamna Annamari Martinviita ( Sivistysliitto Kansalaisfoorumi-SKAF) au moderat la rândul lor sesiunile ce au vizat metodologia de colaborare cu experții în patrimoniu, definitivarea indicatorilor din proiect, analiza rezultatelor și diseminarea.
Organizația Blue Beehive, in persoana lui Cesar, a fost responsabilă cu organizarea sesiunii tehnice de formare a participanților privind folosirea mijloacelor de filmare 360 ⁰. Și nu în ultimul rând menționez demonstrațiile artiștilor noștri.
- Helen Diamon ne-a prezentat un exemplu de patrimoniul imaterial irlandez, ne-a cântat câteva cântece populare irlandeze, un dans popular după care ne-a învățat câțiva pași de dans și un cântec.
- Victoria ne-a învățat tehnica decorării ceramicii și am pictat fiecare ceașcă după care le-am personalizat cu numele noastre. Ceștile au fost apoi introduse în cuptor 24 de ore și la sfărșit le-am primit drept cadou.
- Timo Harju, este un poet finlandez, acesta a fost invitat de Universitatea de Est din Finlanda. Timo ne-a prezentat câteva exemple de artă populară finlandeză ( poezii populare).
- Victoria Ghilaș, a participat din partea atelierului de mobilă pictată săsească din Cisnădioara, Mobilăpictată.ro. Victoria a pictat pe lemn un simbol tradițional săsesc și a explicat pe șcurt această tradiție.
Mobilitatea s-a încheiat cu o sesiune de discuții și o invitație la o seară muzicală. Echipa Asociației Perseidele a fost formată din : Pașcu Mărioara, Marian Ana Elena , Ghilaș Victoria.
Proiectul beneficiază de un site special creat pentru a disemina activitățile noastre : Blog | HEART (eduheart.eu)
.