Seminar E+ ,, Minorii neacompaniati din tarile Europei,, din cadrul proiectului KA210-VET-212F13C3

Cel de-al doilea seminar din cadrul proiectului E+ K201 intitulat  ,, Incluziunea socială, şcolară şi profesională a copiilor proveniţi din sistemul de protecţie socială ” s-a desfăşurat ȋn perioada 26-27 mai 2022, la Pelermo, Italia. Gazdă a fost Academia IRSEI ( Institutul pentru Dezvoltare Economică şi Inovare) şi au participat toţi partenerii europeni. Cele 5 organizaţii partenere : EUROPAFORM71 (coordonatorul), Prado Bourgogne din Franţa, IRSEI din Italia, Asociatia europeană pentru Cooperare Transfrontalieră Leon- Braganca din Spania, Previform din Portugalia şi  Centrul de Educaţie Publică din Tuzla, Turcia şi nu ȋn ultimul rând Asociaţia Perseidele din România. Cel de-al doilea seminar al proiectului a continua seria activitaţilor de formare pentru adulţi şi a avut drept tema ,, Minorii neacompaniaţi din ţările din Europa ”. Partenerii au prezentat pe larg situaţia minorilor care ajung ilegal pe teritoriul naţional, cadrul legislativ existent, condiţiile de integrare socială, problema acordării statutului de azilant, au fost prezentate materiale video, date statistice preluate de pe Eurostat. Metodele de lucru au fost : prelegerea, dezbaterea şi debrifing-ul. Fiecare partener european a fost ȋnsoţit de un invitat ce activează ȋn domeniul incluziunii sociale şi şcolare a copiilor proveniţi din sistemul de protecţie socială. S-au prezentat exemple de bune practici din partea tuturor partenerilor.

Programul primei zile de seminar a cuprins: alocuţiunea de deschidere a seminarului a preşedinţei IRSEI SaraMaria Cicerone, prezentarile partenerilor europeni, prezentarea activităţilor/proiectelor E + , CEIPES, partajarea bunelor practici ȋn domeniu etc.

Programul celei de a doua zile de seminar a cuprins o serie de prelegeri susţinute de experţii care lucrează cu minorii neacompaniaţi din Paloermo : asistenţi sociali, psihologi, avocaţi, familii adoptive, departamentul primariei, mărturia unui tânăr ivoarian care a ajuns la vârsta de 13 ani ȋn Italia via Lampedusa dupa 3 luni petrecute pe mare.

Delegaţia noastră a fost formată din preşedinta organizaţiei, prof.dr. Pascu Mărioara şi director adj. Iordache Mădălina din partea Şcolii Gimnaziale ,, C. Porumbescu ” din Comăneşti. Doamna director adj. Iordache Mădălina a prezentat unitatea de ȋnvăţământ pe care o conduce, un exemplu de bune practici ȋn incluziunea şcolară a elevilor proveniţi din protecţia socială.

 

Lucru in echipa

Sala de seminar proiect

Seminar, prima zi de proiect

Seminar , 26 mai 2022

Material prezentat

Prezentare material

Prezentare Pascu Marioara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *